ТОП Вести
празник

празник

Собор на Свети Јован Крстител

Со оглед дека главната улога на Свети Јован се оствари на денот на Богојавление, древната Црква денот по Богојавление му го посвети на неговиот спомен. За овој ден ...

Денеска се одбележува празникот Свети Стефан

Православните верници денес го празнуваат денот на Светиот првомаченик и архиѓакон Стефан. Роднина на апостолот Павле, Евреин од Евреите што живееја по елинските области. Беше прв од Седумте ...

Свети Никола Мириклиски – Чудотворец

Православните христијани денес го прославуваат денот на Свети Никола Мириклиски – Чудотворец. Свети Никола е чудотворец и заштитник. За свој патрон и заштитник го имаат прифатено морепловците, рибарите ...

Свети Климент Охридски – Чудотворец

Македонската православна црква денес го празнува споменот на својот патрон Свети Климент Охридски – Чудотворец, најпознатиот меѓу повеќето ученици на Светите браќа Кирил и Методиј. Свети Климент се ...

Денеска е празник посветен на Света Екатерина

Православните верници денеска го чествуваат празникот  во знак на почит кон Света Екатерина.   Таа потекнуваше од царски род. Татко и умре наскоро по нејзиното раѓање, па така ...

Православните верници денес го слават Свети Архангел Михаил

– Православните верници денес го слават Свети Архангел Михаил, куќна слава на многу семејства. Со овој празник се смета дека започнуваат зимските празници во годината. Од длабоката древност Божјите ...

Свети маченички Софија, Вера, Нада и Љубов

Православните верници денеска го празнуваат споменот на познатата Римјанка Софија која своите ќерки Вера, Нада и Љубов ги воспитала да имаат вера во себеси и во Бога, да ...

Денес се празнува Св. Климент Охридски Чудотворец и Св. Пантелејмон

На 9 август (нс.) се празнува споменот на св. Климент Охридски кој е упокоен на овој ден 916 година. Исто така, на овој ден се празнува и споменот ...

На 22 мај во Луково ќе се одбележи празникот посветен на Св.Николај Архиепископ Мирликијски Чудотворец

Во недела на 22-ри мај,  по повод празникот посветен на Св.Николај Архиепископ Мирликијски Чудотворец, во црквата Св.Никола во село Луково, на местото викано Орео, ќе се одржи Празнична ...

Свети 40 Маченици – Младенци

Светата Православна црква денеска ги празнува Светите четириесет маченици во Севастија. Младенци, еден од поголемите христијански празници од пролетниот циклус каде што се слави споменот на четириесетте војници ...
error: