Над 120 стружани бесплатно измерија шеќер во крвта – активности по повод Денот на дијабетичари

- Локални
268

По повод светскиот ден на дијабетичарите , денеска  во организација на Здружението на дијабетичари во соработка со Црвен крст Струга, предавање  одржа Д-р Мира Костоичиноска.  Предавањето имаше едукативна и превентивна цел и се  одржи во просториите на Црвен крст-Струга во перод од 10:00 до 11:00 часот.

Потоа, пред хотелот „Београд“ се изврши бесплатно мерење на шеќер во крвта за сите заинтересирани граѓани. Од Црвен крст Струга информираат дека граѓаните покажале голем интерес за предавањето, а над 120 граѓани ја искористиле можноста за бесплатно мерење шеќер во крвта.

Дијабетесот зема се поголем замав и е едно од честите заболувања и на светско ниво, но и во Македонија. Затоа, од исклучително значење е едукацијата во превентивна смисла и во третирање на веќе настанат дијабетес.

Strugaonline

Facebook Коментари