Струшките велосипедисти утре организаат прекугранично возење со планински велосипеди

- Локални, Спорт
509

Со прекугранично возење планински велосипеди што ќе се одржи утре, струшките велосипедисти на повисоко ниво ќе го подигнат авантуристичкиот туризам.

Турата ќе започнува од ,,Кореа”,а  низ Лабуништа и Бороец ќе се искачат до Лакајца.

Од Лакајца преку ,,зелен појас” велосипедистите ќе преминат на албанска страна и ќе возат низ селата од Голо Брдо (Стеблево, Клење, Ѓиновец,Требиште). На македонска територија ќе преминат кај селото Џепиште.

Овој настан е организиран од здружението Рупикапра МТБ Струга ,а поддржан и помогнат од македонското МВР , Амбасадата на Република Албанија, Амбасадата на Словачка и амбасадорот Хенрик Маркуш кој лично ќе им се придружи на бајкерите.

,,Целта на настанот  е промоција на регионална прекугранична соработка, создавајќи мостови на пријателство и заеднички развој. Со прекуграничното возење испраќаме порака за отвореност и добрососедски односи зајакнувајќи ги врските меѓу нашите народи”-изјави  за Strugaonline  Душан Шутиноски претседател на здружението за планински велосипедизам Рупикапра МТБ Струга.

,,Даваме огромна поддршка на идејата за одржлив еко туризам, промовирајќи соживот, здрав начин на живот и еколошка свест”-изјави Илир Ибраими од Mountain bikers Struga.

Возењето ќе започне во 9:00 часот од  Макпетрол-Kореа

Strugaonline

Facebook Коментари