Денеска е Национален ден на Власите

- Македонија
410

Со одлука на Лигата на Власите и другите влашки граѓански здруженија, во 1991 година 23-ти мај е прогласен за Национален ден на Власите од целиот свет.

На тој датум во 1905 година, со посебен документ (Ираде) на султанот Абдул Хамид Втори, влашкиот народ бил признат како посебен народ со право на богослужба на влашки јазик, право на образование на мајчин јазик во нивните училишта, со право да избираат муфтии, така како што налагале законите на Отоманската Империја.

Со Законот за празници од 2007 година 23-ти мај , национален ден на власите е државен празник и неработен ден за припадниците на влашката заедница.

Strugaonline

фото: aрхива

Facebook Коментари