Бадемот е одличен сојузник на здравјето, но која е вистински потребната количина?

- Здравје
311

Многу студии покажуваат дека конзумирањето  „една шака“ бадеми на ден помага во намалување на лошиот холестерол, го штитат срцето и вените, но помага и за добро помнење.

Количината јаткасти плодови „една шака“ на организмот му овозможува се што му е потребно. На тој начин внесуваме многу хранливи состојки и имаме чувство на ситост.

Бадемите помагаат  во процесот  на спреуање на апорпција на масти во организмот, добиваме изобилство од витамин Е што овозожува убава и здрав кожа. Конзумирањето бадеми исто така значи внесување на доволно количество на магнезиум и антиоксидански како и влакна.

Сепак, со конзумирањето јаткасти плодови треба да се внимава, бидејќи според најновите истражувања доколку во текот на еден ден, внесете повеќе  од 30 грама јаткасти плодови во организмот, може да дојде до здравствени проблеми како што се чувство на надуеност, гасови, диареа и друго.

 

 

Facebook Коментари