Денеска започнува летото

- Македонија
37

На 21 јуни, на северната полутопка започнува летото.  Поради поставеноста на Земјата кон Сонцето, на северната полутопка ќе биде најдолгиот ден во годината (летен солстициум), а на јужната полутопка пак, ќе биде најкраткиот ден (зимски солстициум).

По македонско време, летото започнува во 11 часот и 13 минути, а завршува во петок на 23 септември во 03 часот и 3 минути. Летото ќе трае 93 дена, 15 саати и 49 минути.

Овој ден е познат уште и како долгоденица за жителите на северната и краткоденица за жителите на јужната полутопка. Наредниот ден, деновите ќе почнат да се скратуваат, а за сметка на тоа ќе се зголемуваат ноќите и тоа се до зимскиот солстициум (краткоденица) на 21 декември. Поради закривеноста на Земјата, должината на најдолгиот ден и најкратката ноќ се различни за секое место, одејќи од екваторот кон половите.

Facebook Коментари