ТОП Вести

Здравје

Стоматолози им одржаа едукативно предавање на учениците во ООУ ,,Јосип Броз Тито“

Во  ООУ ,,Јосип Броз Тито“,  родители- стоматолози Д-р Марија Пејовска и Д-р Жулиета Матовска Чакар одржаа предавање на тема ,,Превентивна дентална заштита” за ...

Во струшката Општа болница бесплатна скрининг мамографија секоја сабота

Општа болница Струга се приклучува кон овогодишното одбележување на розевиот октомври, месецот посветен на борба против канцерот на дојка и подигнување на свеста ...

Ги запознаваме ретките болести: Јохансон-Близардов синдром

Преваленца/распространетост: 1-250.000 раѓања Јохансон-Близардов синдром е исклучително ретко генетско нарушување кое влијае на повеќе органски системи на телото. Многуте симптоми се присутни уште ...

Надица Шикоска Симиџиоска: На мозочниот удар што го доживеав, денеска гледам како благослов и мотив за духовен раст

,,Имав мозочен удар на 30-ти јули 2021 година на мои 30 години , сакам да раскажам и да помогнам на други луѓе, да ...

600 нови случаи на КОВИД-19, во Струга 5 нови и 23 оздравени случаи

Во последните 24 часа направени се 1.317 тестови, а регистрирани се нови 600 случаи на КОВИД-19: • Скопје – 229 • Охрид – ...

Денес регистрирани 83 нови случаи на Ковид-19

Согласно податоците од Институтот за јавно здравје, Министерството за здравство информира дека во последните 24 часа: Направени се 1.430 тестови, а регистрирани се ...

Ги запознаваме ретките болести: Булозна епидермолиза

Булозната епидермолиза е ретка генетска болест на кожата и слузницата, и се манифестира со формирање меури и отворени рани. Кожата е премногу чувствителна ...

Ги запознаваме ретките болести: Мајер-Рокитански-Кастер-Хаузер синдром

Мајер–Рокитански–Кастер–Хаузер синдром/Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH) syndrome MKБ: Q 51.0/ Q 52 преваленца/распространетост: 1/5-10.000 Мајер-Рокитански-Кастер-Хаузер (МРКХ) синдромот претставува ретка конгенитална болест која го зафаќа женскиот пол. ...

Ги запознаваме ретките болести: Леукоенцефалопатија на мозокот и ʼрбетниот мозок со покачени лактати

  Леукоенцефалопатија на мозокот и ʼрбетниот мозок со покачени лактати Leukoencephalopathy with brain stem and spinal cord involvement and lactate elevation МКБ: E  88.8 ...

Ги запознаваме ретките болести: Беквит-Видеман синдром

Беквит-Видеман синдром Beckwith-Wiedemann syndrome (BWS) МКБ: Q 87.3 Преваленца: 1-5/10.000 Синдромот Беквит-Видеман (BWS) е генетско нарушување кое се карактеризира со прекумерен раст, предиспозиција ...
error: