Денеска се одбележуваат 75 години од ослободувањето на Струга

- Локални
571

На денешен ден во далечната  1944 година Струга е ослободена од фашистичкиот окупатор.  Ноќта помеѓу 6-ти и 7-ми  ноември, Народната ослободителна војска ги завзела своите позиции и околу 4 часот и 45 минути ги нападнале Германските единци. Тој напад германските едниници не можеле да го издржат и почнале да се повлекуваат од Охрид преку Струга за да заминат за Албанија.

Веста за ослободување на Струга одекнала во раните утрински часови на 8-ми Ноември 1944. Борбите за ослободување на Струга се опишуваат како тешки и крвави, но желбата за слобода била многу голема, а храброста на борците за поклонување и достојна за секаква почит. Многу животи згаснале токму за Струга да стане слободен град.

Strugaonline

фото: Владислав Жупан

Facebook Коментари