118 години од смртта на македонскиот револуционер Гоце Делчев

- Македонија
38

Денес се навршуваат 118 години од смртта на македонскиот револуционер Гоце Делчев.

Гоце Делчев е роден на 4 февруари 1872 година, во селото Кукуш, а починал на 4 мај 1903 година во село Баница. Тој е македонски револуционер и национален херој. Загинал на 4 мај 1903 година во селото Баница, Серско, во борби со османлиската војска која го опколила селото.

Делчев бил учесник во македонското револуционерно движење, деец на Македонската револуционерна организација,  идеолог, организатор и водач на македонското револуционерно националноослободително движење кон крајот на XIX и почетокот на XX век.

Facebook Коментари