Mеѓународeн фестивал „Фолклорен мост“ во сабота во Струга

- Локални
163

На платото пред Центарот за култура „Браќа Миладиновци“ во Струга, во сабота на 20-ти јули 2019, од 20 часот ќе се одржи меѓународниот фестивал „Фолклорен мост“.

Традиционално, манифестацијата ќе започне со свечено дефиле на учесниците низ градот, а на годинашното 13 то издание на фестивалот ќе учествуваат 13 фолклорни ансамбли и друштва од Македонија и од земјите на Балканот:

01. КУД  „Илинден “ – Струга

02. КУД  „Бранко Радичевиќ “  – Стара Пазова,  Р. Србија

03. ФА „Ѕуница “  – Скопје

04. ДФА „Неврокоп “  – Гоце Делчев, Р. Бугарија

05. КУД  „Везилка “ – Прилеп

06. КУД  „Сијач  “  – Загреб, Р. Хрватска

07. КУД „Дримкол “  – Вевчани

08. КУД  „Будуќност 1984 “ – Добановци , Р. Србија

09. АФ  „Гоце Делчев “ – Битола

10. АФ  „Стив Наумов “  – Логоврди

11. КУД  „Новаци “  – Новаци

12. КУД  „Цариброд “  Димитровград , – Р. Србија

13. КУД  „Илинден “  – Демир Хисар

Оваа година ќе настапат околу 500 учесници кои преку песни и игри, ќе ги претстават фолклорните традициии и културните особености на своите земји.

Фестивалот е помогнат од министерството за култура.

Strugaonline

Facebook Коментари