Свети Јован Златоуст

- Македонија
103

Денеска се празнува Свети Јован Златоуст.

По смртта на родителите се замонашил и ја напишал својата прва книга ,,За свештенството“.  Прославен заради мудроста, подвигот, и словото со голема власт, бил избран по желба на царот Аркадиј за патријарх Цариградски. Шест години управувало Црквата како патријарх со неспоредлива мудрост и ревност. Свети Јован Златоуст ја раширил милосрдната дејност на Црквата,напишал посебен чин на Светата Литургија и оставил многу драгоцени книги со неговите беседи.

Во прогонство поминал три години и се упокоил на Крстовден, 14 септември, 407 година, во местото Коман во Ерменија. Од моштите на Св. Јован Златоуст главата почива во Успенскиот храм во Москва, а телото во Ватикан во Рим.

 

Facebook Коментари