„Баклава“ го претставува новото музичко видео за песната „Тиркиз“

- Музика
169

По успешната концертна промоција на новиот албум,  во петокот во МКЦ, групата Баклава  го презентира новото музичко видео за песната „Тиркиз“.

Видеото е изработено од продукцијата на „091“, и режијата е на Јана Мишо. Шминката ја направи Ирена Сенокозлиоска.

Музика: Елена Христова, текст: Сибо.

Музичари: Елена Баклава – вокалиДејан Теодосиевски – виолон-челоДраган Стојковски – бас гитара, Игор Стевковски – тапаниЏенгиз Ибраим – канонПетар Христов – кларинет, Трајче Ристов – тарабука

 Тиркизната боја го доби своето видео. Инспирана од играта на зборови на името на драгиот камен што воедно е и симбол на турската естетика, се доловуваат убавините од Истанбул до прекрасното крајбрежје на југот.

Стиховите се претежно на македонски јазик, но тука и таму има и понекоја строфа и на турски…

 Описно овој колоритен албум е создаван на концептот на бои. Секоја песна е посветена на конкретна боја, претставена преку музиката и стиховите. Сликата што ќе ја добиете слушајќи ги, е токму она расположение што ви ја предзвикува некоја од 13те бои од албумот:

Следуваат настапи за промоција на новиот звук на Баклава. Најпрво би ја издвоиле промоцијата на крајот на март на винилното и ЦД издание кое е издадено од Берин, но е исто така под покровителство на Арс Ламина и во нејзините продавници ќе можете да си набавите грамофонска плоча и компакт-диск.

Од поважните настапи го издвојуваме учеството на овогодинешниот Оффест, во јуни.

 

Strugaonline

Facebook Коментари