„Фајзер“ и „Бионтех“ ќе побараат дозвола за трета доза од нивната вакцина против COVID-19

- Здравје
130

-Фајзер“ и „Бионтех“ имаат намера да побараат овластување во наредните недели за да дадат трета доза од нивната вакцина против COVID-19, – се наведува во соопштение на двете компании.

Целта е со трета доза на вакцина да се зголеми имунолошката заштита на веќе вакцинираните.

Според прелиминарните податоци од тестови, друга доза дадена 6 месеци по втората ги зголемува нивоата на антитела против оригиналниот вид на вирусот до 10 пати.

Facebook Коментари