Историски подвиг за Индија: Вселенското летало слета на Месечината

- Занимливо, Свет
555

Индиското вселенско летало Чандрајаан-3 се спушти на површината на Месечината.

Индија стана првата вселенска сила која изврши контролирано слетување на Јужниот пол на единствениот природен сателит на Земјата. Индија е само четвртата земја која реализирале слетување на Месечината.

Во моментов, Соединетите Американски Држави, Кина и поранешниот Советски Сојуз се единствените нации кои извршиле контролирано слетување на вселенски летала на Месечината.

Извор: А1он

Facebook Коментари