Јован Кутаноски и Софија Кутаноска се победници на Балканското првенство во акватлон што се одржа во Црна Гора

Во денешното издание на емисијата Плеј кафе имавме двајца млади шампиони кои имаат по девет години и на кои Струга треба да биде горда. Станува збор за Јован Кутаноски и Софија Кутаноска- и двајцата се Балкански прваци во акватлон односно победници на Балканското првенство што во септември се одржа во Бар, Црна Гора.

Јован Кутаноски на три години го заврши првиот триатлон и е најмалото дете кое некогаш завршило триатлон со помош на родител и дозвола на судиите. Меѓу неговите најнови успеси се освоеното прво место на Националното триатлон првенство во Дојран, прво место во Хрватската триатлон лига и првото место во триатлон на Меѓународно натпреварување во Германија, во својата категорија. Тој е првиот талент поддржан во вториот циклус на кампањата „Вложуваме во млади таленти“ иницирана од Асоцијацијата на спортски обложувалници на Македонија. Софија Кутаноска е Вице- првак во Триатлон во категорија девојчиња до девет години, државен првак во акватлон во категорија до девет години и велосипедизам во категорија У13. Има Меѓународни настапи, од кои најзначајни се во Ротх Германија, каде има освоено трето место ,второ место во Риека, Хрватска –Акватлон, и прво место на Балканскотото првенство во Бар.

Целиот разговор можете да го проследите на следниов ЛИНК

Извор и фото: Play radio

Facebook Коментари