Одблиску и искрено со Д-р Вангелка Коваческа-Шавреска и Бранкица Размоска за борбата на пациентите на хемодијализа

Во минутите посветени на здравјето, зборуваме за бубрежните заболување со оглед на тоа дека минатиот четврток, по 19-ти пат во Македонија беше одбележан Светскиот ден на бубрегот. Податоците говорат дека во Македонија има 1.540 пациенти на дијализа. Најмладиот пациент на дијализа има четири, а највозрасниот 92 години. Но тоа не се само бројки, туку човечки судбини. Токму на таа тема денеска зборувабме со Д-р Вангелка Коваческа Шавреска-субспецијалист нефролог во Специјализиранта болница за нефрологија-Струга и Бранкица Размоска, млада девојка која е пациент на хемодијализа. Целиот разговор можете да го проследите на следниов линк:

Извор и фото: Play radio

Facebook Коментари