ТОП Вести
слава

слава

Денеска се слави Свети Игнатиј Богоносец- Детето што Исус го носеше во раце

 Денеска се слави Свети Игнатиј, познат како Богоносец. Овој свет маж е наречен Богоносец затоа што постојано во срцето и на јазикот го носел името на живиот Бог. ...

Денеска се празнува Свети Архангел Михаил

Православните верници денес го слават Свети Архангел Михаил. Денот е куќна слава на многу семејства. Со овој празник се смета дека започнуваат зимските празници во годината. Од длабоката ...

Денеска се празнува Митровден

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е Свети великомаченик Димитриј – Митровден. Свети Димитриј се роди во Солун, во третиот век. Беше син единец на солунскиот војвода. ...
error: